torstai 7. toukokuuta 2015

Luontoa oppimassa

Eläinten kanssa toimiminen on jatkuvaa uuden oppimista. Varsinkin tällainen aloitteleva kasvattaja törmää viikoittain uusiin asioihin, kuten sään vaikutukseen riistalintujen munintaan. Kehittyvän kanaparven touhujen seuraamiseen ei näköjään kyllästy lainkaan.

Eläinten vaikutusta lasten kehittykseen voi tällainen "kanankasvatustieteilijä" vain arvailla. Luulisi sillä olevan merkitystä, että lapsen arkeen kuuluu seurustelu kasvavien kanojen kanssa ja päivittäinen vierailu ihastelemassa tarhassa kasvavia ja munivia komeita riistalintuja. Myös linnun elämän kaari munasta luontoon tai paistiksi tulee tutuksi käytännön mukanaelämisen kautta.

Voisi myös ajatella, että lasten opiskellessa koulussa biologiaa, on oppiminen helpompaa, kun heillä on omia kokemuksia eläimistä. Eteen tulevat asiat vertautuvat itse hankittuihin kokemuksiin ja johtavat luultavasti syvällisempään pohdintaan kuin sellaisella lapsella, jolla ei ole eläimistä kokemuksia.

Monenlaista pohdintaa on jo lasten suista kuultukin: Mikä on soidinäänen merkitys? Fasaanin munista on enemmän ruskeita kuin vihreitä (kuusivuotiaan havainto). Yksi esimerkki lasten pohdinnoista videossa alla.
Sama video Youtubessa 

Pojilla oli vapaapäivä hoidosta. Näyttävät viihtyvän hyvin kanalassa.
Posted by Kotalan tila on 7. toukokuuta 2015

1 kommentti:

  1. Uskon, että eläimillä on tuollaisia ja vielä muitakin hyviä vaikutuksia lapsiin.

    VastaaPoista