perjantai 10. huhtikuuta 2015

Uuteen kanalaan

Kananpoikasten täyttäessä seitsemän viikkoa, niitä aletaan kutsua nuorikoiksi. Tässä iässä myös niiden ravintotarpeet muuttuu, poikasrehusta siirrytään kasvatustäysrehuun. Lintujen koko kasvaa huimaa vauhtia ja myös tilantarve lisääntyy.

Pannuhuoneen soppeen rakennettu "kanakoppi" alkoi näyttää auttamattoma pieneltä, mikä vauhditti kanalanrakennusprojektin etenemistä. Eilen koitti sitten se juhallinen hetki, että linnut voitiin muuttaa uuteen, hirsirakennuksen perälle erotettuun kanalaan, jonkoa koko on n. 5 neliömetriä. Lasten kanssa kannoimme ne yksitellen uuteen tilaan, jossa lämmön saannista huolehditaan säteilylämmittimellä ja lämmittelypaikkana on linnuillle ennestään tuttu lämpölamppu.

Kukkonuorikolla on selvästi kanaa suurempi heltta.
Nyt, kun linnuilla on lääniä liikkumiseen, niiden puuhastelun seuraaminen on paljon helpompaa. Kanalan ovena on talomme entinen takaovi, jossa on suurikokoinen ikkuna. Sen kautta voivat lapset käydä kanoja katsomassa avaamatta kanalan ovea. On se kiehtovaa seurattavaa! Linnut tulevat syömään kädestä ja alkavat vähitellen tottua myös silittelyyn.

Kanalassa on syöttö- ja juottoautomaattien lisäksi orsia ikkunan alla sekä niille pääsemistä helpottava kapulasilta. Vielä ei linnut ole orsien käyttöä oivaltaneetn, mutta annamme niiden rauhassa tutustua uuteen elinympäristöönsä.

Nuorikkovaiheeseen siirryttäessä lintujen sukupuoli alkaa erottua. Kukoilla on selvästi kanoja suurempi heltta. Nyt on jos elvästi nähtävissä, että kanalaamme asuttaa neljä kukko- ja seitsemän kananuorikkoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti