torstai 5. maaliskuuta 2015

Untuvikoista kananpoikasiksi

Monenvärisiä kananpoikasia kylpyhuoneen lattialla
Kuoriutumisesta kahden viikon ikäiseksi saakka kanan jälkeläisiä kutsutaan untuvikoksi. Sen jälkeen ne ovat kananpoikasia. Meidän vajaan kolmen viikon ikäiset kananpoikasemme ovat jo alakaneet vaihtaa väriä siipisulkien kasvaessa. Kuoriutuessaan keltaiset ovat saaneet siipiinsä ruskeita sulkia, mustata ovat säilyneet melko mustina, mutta yksi untuvikkona hyvin tumman ruskea on alkanut saada vaaleampia ruskean sävyjä höyheniinsä. Mielenkiintoista seurata, minkä näköisiä niistä lopulta tulee.

Sukupuolen tunnistaminen tämänikäisistä kananpoikasista on vaikeaa. Myöhemmin, n. 7 viikon nuorikkoiän lähestyessä kukkojen jo pitäisi alkaa erottumaan nokan jatkeeksi otsalle kasvavan kanoja suuremman heltan perusteella. Nytkin jo eroa heltan aluissa näkyy, mutta ne voivat johtua enemmän yksilöllisistä kehityseroista kuin sukupuolesta.

Sukupuolen määrittäminen on mielenkiintoista siksi, että kukot eivät muni (kuin ehkä pääsiäiskukot satukirjoissa) ja niitä siksi tarvitaan kanalassa vain yksi. Todennäköistä on kuitenkin, että poikasissa on suurinpiirtein yhtä monta kukkoa kuin kanaakin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti